Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна
НАЈМАЊЕ 7.432 Срба убијено је у Сарајеву од 1992. до 1995. године. Толиком броју жртава се знају имена и презимена, места рођења и смрти - и још 856 несталих. То нису коначане бројке.
 
AddThis Social Bookmark Button
 

Укључите се...

Петнаестак година после завршетка рата у Босни и Херцеговини и поред дугогодишњих настојања да обухватимо све српске жртве, свесни смо да наша настојања још нису довела до потпуних резултата. 
 
Сматрамо да бисмо у вашу помоћ могли да успешније окончамо овај одговорни задатак и стога вам упућујемо позив да нам у томе помогнете.   Више...

Помозите

Позивамо Вас да уколико сте у могућности помогнете издања „Института за истраживање српских страдања“ у XX веку. 
 
За динарске и девизне уплате:
Текући рачун: 205-136879-52 
Комерцијална банка Београд
 

Објављена књига „Поља несреће“ Миливоја Иванишевића Штампај Пошаљи
Петак, 08 мај 2015
 Миливојe Иванишевић: „Поља несреће“
БЕОГРАД, 8. МАЈА /СРНА/ - У издању издавачке куће "Вукотић медиа" из Београда данас је објављена књига "Поља несреће", прва хроника страдања Срба у БиХ од 1992-1995. године, коју је сачинио Миливоје Иванишевић.

Бавећи се овом црном статистиком још од почетка ратних сукоба у бившој Југославији, о чему је објавио десетине књига, Иванишевић је у овом дјелу, на њему својствен, систематичан начин, обрадио податке о страдању нашег народа у 67 општина у БиХ, саопштено је из издавачке куће "Вукотић медиа".

"Општина по општину, село по село, име по име, Иванишевић је изнео појединости о убијању 4.421 лица, од којих 810 жена и 3.600 лица. Нажалост, то је само део података. Иванишевић овом темом настаља да се бави, јер, према до сада познатим подацима, још 1.700 Срба се воде као нестали", наводи се у саопштењу.

Писац ове књиге, између осталог, навео је податак да је за злочине над Србима осумњичено 7.699 муслимана и Хрвата, а да је процесуирано само 57, односно 0,7 одсто.

Још једна особеност ове књиге, истичу из издавачке куће, је што је Иванишевић, за сваку општину, унио и бројке и проценте страдања српског народа у Другом свјетском рату, доказујући да је нација системски уништавана у 20. вијеку.

У предговору за хронику страдања Срба у БиХ у протеклом рату, академик Василије Крестић истакао је да је она вриједан научни искорак у изучавању жртава грађанског рата приликом распада Југославије.

"Она је путоказ којим треба ићи у изучавању једне болне теме која захтева трезвено истраживање и објективно описивање трагичних дешавања на које се често реагује више емотивно него рационално", пише Крестић.



http://www.srna.rs/novosti/302162/objavljena-knjiga-polja-nesrece-milivoja-ivanisevica-.htm


AddThis Social Bookmark Button
 
< Претходни   Следећи >